Verslag evenement 16 november 2010 Twinport

Binnenkomst
Om 18:30 uur arriveerden de eerste gasten in het Twinport te Heerlen. Nadat de gasten hun badges hadden ontvangen konden ze direct genieten van het heerlijke buffet.

Opening
Een uur later waren alle gasten aanwezig en was iedereen gereed voor de kennissessie. Dhr. Mulder opende de kennisavond met een openingswoord. Hij vertelde over diverse mogelijkheden van het webportaal ICTloket.nl en gaf vervolgens het woord aan dhr. Laumen.


Buffet Sharepoint

Cadac Group
Dhr. Laumen sprak over het bedrijf Cadac Group. “Cadac is een organisatie die het creëren, delen en beheren ondersteund”. Naast een toelichting over de geschiedenis van Cadac Group welke in 2011 haar 25 jarig bestaan zal vieren werd de business structuur van Cadac Group besproken. Cadac Group heeft 2 focus gebieden zijnde Cad en Document beheer. Voor het Cad deel is Autodesk de toegepaste software welke voor de disciplines Werktuigbouwkunde, Bouwkunde, Electro, Civiel en Gis in de markt worden gezet. Naast het verkopen van software is het onderscheidend vermogen van Cadac Group in het feit dat hun klanten van A tot Z ondersteund worden en dat de door Cadac Group ontwikkelde werkmethodieken ervoor zorgen dat de klanten kunnen groeien in hun productiviteit en dienstverlening. Voor document management is SharePoint de onderliggende motor voor de door Cadac Group ontwikkelde oplossing Organice. Met name deze twee onderwerpen zullen in de presentatie aan de orde komen.

Ook werden kort de diensten van [email protected] Cadac toegelicht welke alle opleidingen van Autodesk en Microsoft verzorgt.

- Eten


Na de introductie van Cadac Group hebben de heren Antonie van Kessel en Guus Weitzel hun presentatie verzorgt voor

  • Introductie SharePoint 2010
  • Businesscase document management met Organice
  • Toekomstvisie

Introductie SharePoint?
Er werd uitgelegd dat SharePoint een platform is om content te delen. Doordat SharePoint browser gebaseerd kan alle informatie binnen SharePoint overal benaderd worden. SharePoint is compatible met alle Microsoft Office producten.

SharePoint is eenvoudig in het gebruik, en ook het inrichten ervan kan na het volgen van een korte opleiding zelfstandig gedaan worden. SharePoint zal uiteindelijk de vervanging worden voor onze bekende Explorer waarbij o.a. documenten met een betere structuur worden beheerd, en dus ook betere gevonden kunnen worden door inzet van Metadata welke gebruikt wordt bij het instellen van zoek filters en selecties.

Door toepassing van versionering heeft iedere SharePoint gebruiker altijd de laatste versie in handen, maar kan ook terugspringen in de tijd en oudere versies bekijken en weer actueel maken.

SharePoint zal er voor zorgen dat het versturen van bestanden dmv de mail wordt terug gedrongen. Er zal een verwijzing komen naar de plaats waar het document binnen SharePoint is opgeslagen.

Door de mogelijkheid om data te beheren binnen SharePoint kan deze oplossing ook ingezet worden voor Business Intelligent overzichten en analyses. Door toepassing van My Sites kunnen gebruikers hun eigen omgeving optuigen en inhoudelijk sneller de functionaliteit van SharePoint leren.

SharePoint is een schaalbare omgeving waarbij aan hosting en clouding gedacht kan worden.

Binnen SharePoint is het eveneens mogelijk om office bestanden aan te passen zonder op dat moment de beschikking te hebben over bijvoorbeeld Word, Excel of PowerPoint.

SharePoint is verder uitbreidbaar door de voorhanden zijnde Webparts van andere partijen of door er tegenaan te programmeren.

Doordat SharePoint als content management omgeving kan worden ingezet is het mogelijk om een internet, intranet of extranet site op in te richten. Dit kan van eenvoudig tot zeer uitgebreid.

Presentatie Netwerken

Businesscase Organice
SharePoint is een content management omgeving waarin document management mogelijk is. Door een aantal “tekorten” binnen SharePoint aangaande uitgebreide document management functionaliteit en de behoefte vanuit de engineering en bouwwereld is door Cadac Group de oplossing Organice ontwikkeld.

Organice kan zorgdragen voor een 1 op 1 integratie met de Cad omgeving maar is ook ingericht voor het beheer van bijvoorbeeld alle office documenten.

Organice bestaat uit de beheer module Organice Explorer maar heeft daarna ook modules welke het mogelijk maken om de import van gegevens te kunnen handelen vanuit ERP systemen of via scan mogelijkheden. Als output modulen kan men denken aan een publish omgeving waarin goedgekeurde bestanden worden vrijgegeven. De transmit module draagt zorg voor het juist verspreiden van gegevens, maar ook het beheer hierop. Daarbij moet gedacht worden aan het terug ontvangen van documenten met commentaren op een bepaalt tijdstip door een bepaalde partij. Transmit houd dit geheel onder controle waardoor men niet meer met “lijstjes” hoeft te werken.

Toekomstvisie
Binnen deze presentatie word ingegaan over de fysieke locatie waar men de softwareoplossing heeft staan.

Er zijn daarin 3 mogelijkheden:

On premise
De software staat op de servers van de gebruiker, deze is daardoor zelf verantwoordelijk voor het beheer van de hard en software. Het bedrijf kan hierdoor zelf bepalen hoe de inrichting is en is flexibeler in het installeren van software of koppelingen naar andere applicaties.

Hosting
Door hosting toe te passen legt men de verantwoordelijkheid van hardware en soms ook software bij het hosting bedrijf. Zij dragen zorg voor het beheer en de continuïteit van toegang tot de omgeving.

Tijdens de hosting presentatie heeft iedere bezoeker een link ontvangen om toegang te krijgen tot een gehoste SharePoint site. Zou men interesse hebben om zelf aan de slag te gaan kan men dat aangeven om een 30 dagen trial te krijgen.

Clouding
Binnen de clouding omgevingen wordt de zowel de hardware als ook software geheel uit handen gegeven en is bereikbaar door een internet verbinding. Microsoft zet hierin fors in middels hun producten Office365 en Windows Azure.

Office365 maakt het mogelijk om naast het gebruik van gehoste opslag ruimte en capaciteit ook gebruik te maken van de Windows applicaties. Hierbij moet men denken aan de office producten Word, Excel, PowerPoint en OneNote. Voor de opslag van de documenten kan met SharePoint Online toepassen waardoor de bestanden gestructureerd en gecontroleerd worden opgeslagen. Via Exchange Online kan men het mailverkeer faciliteren en om de communicatie nog verder te optimaliseren is Lync Online onderdeel van de Office365 oplossing waardoor men alle communicatie tools zoals conferencing in beeld en geluid kan toepassen.

Microsoft heeft voor het aanbieden van Clouding over de gehele wereld een aantal data centers ingericht welke ook voor elkaars back-up zorgen. Microsoft garandeert een uptime van 99.9% en heeft een 24/7 helpdesk.

De kosten voor een Office365 wordt op dit moment geschat rond de € 8,00 per persoon per maand, maar is afhankelijk van het aantal producten die men wil gebruiken.

Windows Azure
Door de inzet van Azure maakt Microsoft het mogelijk om ook andere applicatie van andere leveranciers ter beschikking te stellen via de Cloud. Naast het gebruik van de applicatie kan men binnen Azure flexibel instellen hoeveel bandbreedte, opslagcapaciteit en rekenkracht een gebruiker tot zijn beschikking heeft.

Afsluiting
Aan het einde van de avond vond er een dankwoord plaats en natuurlijk een borrel. Rond 22:30 waren alle gasten vertrokken en met een voldaan gevoel naar huis gegaan.

Presentatie Netwerken


De foto’s van het evenement zijn hier te bekijken.


Dankwoord

Maurice Laumen- Cadac – [email protected]

Antonie van Kessel- Cadac- [email protected]

Guus Wetzels- Cadac- [email protected]"Blockchain, smart contracts en andere disruptieve technologieën kunnen groeikansen bieden", aldus Aaron Mulder (directeur ICTloket.nl). Lees verder bij "Blockchain" voor het verslag van het “Cryptocurrency, Blockchain & Legal Event”.
ICTLoket Blockchain
  • ICTloket.nl | Online Marketing, Projectmanagement en Digitale transformatie | Gecertificeerd AdWords-professional
  • | ©2020 ICTloket.nl     Privacy Statement