De vastgoedverkopen in 2017 leveren de staatskas 317 miljoen euro op

Den Haag 14 maart 2018. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft in 2017 ruim 330 gebouwen en terreinen verkocht die niet meer nodig waren voor het Rijk. Het vastgoed krijgt een nieuwe bestemming: meestal woningbouw, bedrijvigheid, educatie of een combinatie daarvan.

Dat maakte staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) bekend tijdens een bijeenkomst op het Hembrugterrein in Zaandam.

Voorbeelden uit 2017:

  • In en rond het voormalige Missiehuis in Driehuis (Velsen) heeft de nieuwe eigenaar plannen voor ongeveer 80 appartementen.
  • De koepelgevangenis in Haarlem krijgt een educatieve bestemming: er komt een University College in.
  • Paleis Soestdijk wordt een centrum voor innovatie en een podium voor excellente prestaties van ondernemend Nederland. Ook komen er rondleidingen, evenementen, culturele activiteiten en zakelijke bijeenkomsten. In en rond het paleis komen een hotel, horecavoorzieningen en overige publieks- en verblijfsfuncties. Het publiek blijft er welkom.
  • Voor de voormalige marechausseepost in Breda heeft de nieuwe eigenaar plannen voor een aantal woningeenheden.
  • Op het terrein van de Bijlmerbajes in Amsterdam komt een nieuwe, duurzame woonwijk met ongeveer 1.350 woningen.
  • Een voormalig ministerie aan de Plesmanweg in Den Haag kwam leeg en is verkocht; in het gebouw en op het bijbehorende terrein komen 225 appartementen.
  • Op een perceel bouwgrond op het Oostenburgereiland in Amsterdam is ruimte voor ongeveer 400 woningen in combinatie met bedrijfsruimtes en een parkeergarage.

Financieel resultaat
De vastgoedverkopen in 2017 leveren de staatskas 317 miljoen euro op. De totale grondoppervlakte was 827 hectare. Het ging om ongeveer 75 gebouwen, waaronder tien kantoorgebouwen, vier gerechtsgebouwen, vier gevangenissen en zo’n 35 defensiegebouwen. Daarnaast verhuurde of verpachtte het Rijksvastgoedbedrijf voor 138 miljoen euro aan gebouwen en terreinen. Het gaat daarbij vooral om agrarische grond. De verkoop van zand, grind en schelpen leverde 19 miljoen euro op, en de veiling van huurrechten van tankstations langs snelwegen 27 miljoen.

Lees het volledige bericht via de link en bezoek de verkoopsite Biedboek.nl voor informatie over het aanbod.

Bron: Rijksvastgoedbedrijf

Foto: HEMbrug evenement

admin
18/03/2018; 11:57