De onrustige weken rondom Bitcoin en de opkomende Altcoins

CRYPTOBLOGGERS Sherif en Maxim #BLOG2: De onrustige weken rondom Bitcoin en de opkomende Altcoins

Maxim en Sherif, 10-02-2018 – 14:00 uur. Afgelopen week was het een onrustige week voor de Bitcoin. Koersdalingen en dagelijkse nieuwsitems over de Bitcoin veroorzaakte veel onrust onder investeerders. De koersdalingen lijken het gevolg van berichten over toezichthouders in meerdere landen (voornamelijk Aziatische landen) die strenger toezicht willen op cryptocurrency. Toch waren er een aantal lichtpuntjes, met name voor de Altcoins. Wat zijn nou precies Altcoins en hoe schaf je deze aan?

Wat zijn Altcoins?
In onze vorige blog hadden we het over de Bitcoin en 1300 andere verschillende munten. Alle andere munten dan de Bitcoin worden Altcoins genoemd. U kunt de Bitcoin het beste zien als een “moedermunt”. Altcoins zijn alternatieve munten ten opzichte van de Bitcoin. Net zoals Bitcoin kunnen sommige Altcoins via iDeal worden gekocht op websites zoals www.litebit.nl , maar de meeste Altcoins worden gekocht met Bitcoin op Exchanges.  Een Exchange is een handelsplatform waar Bitcoins ingewisseld kunnen worden voor Altcoins. De bekendste Altcoins zijn Ripple, Litecoin en Ethereum.

Iedereen kan een coin opzetten. Zo is er bijvoorbeeld de TrumpCoin. Deze coin richt zich voornamelijk op financiële steun voor de Amerikaanse president. Een Nederlandse variant hierop is de GeertCoin. Maar zo zijn er ook andere alternatieven die zich richten op (online)betaalverkeer, social media, online-advertisment en game industrie. Naast digitale munten richten altcoins zich ook op overige sectoren.

Serieuze game player
Een serieuze game player is Electra (afgekort: ECA). Electra is een open source community. Het staat iedereen vrij in de community om mee te helpen en mee te denken aan de ontwikkeling van deze coin. Het product, het platform, de ontwikkelaars en de investeerders zijn de stabiele factor achter de munt. Onze verwachting is dat Electra veel potentie heeft binnen de cryptomarkt.

Whitepaper en Roadmap
Elke cryptovaluta presenteert haar idee op haar eigen website.
Op deze website wordt een whitepaper en roadmap gereleased. Een whitepaper is een ondernemingsplan waarin de ontwikkelaars uitleggen hoe zij gebruik willen maken van de blockchain, die een specifiek probleem of oplossing kan bieden binnen de huidige technologie. Bij een Whitepaper komt ook een Roadmap kijken. Een Roadmap weergeeft de plannen over een bepaald tijdsbestek en in welke kwartalen de doelen of ontwikkelingen gerealiseerd moeten worden. Koersen en de vraag naar munten kan hierdoor toenemen en, wanneer deze niet voldoen aan verwachtingen of door vertraging, weer afnemen.

Doordat de aanschafwaarde van Electra en andere altcoins lager ligt dan de Bitcoin, is de kans op een hoger rendement aanzienelijker dan bij de Bitcoin. Dit is uiteraard afhankelijk van de Roadmap, Whitepaper en gerealiseerde plannen, zoals hierboven beschreven.

Optimist tegen de pessimist
Afgelopen dagen was er een flinke koersdaling onder de Bitcoin, maar voor de meeste was dit een uitgelezen kans om te investeren in de Altcoins. Door de enorme daling in de cryptovaluta, leek het voor veel mensen een slecht moment om in te stappen. Volgens sommige werd dit gezien als een naderend einde van de cryptocurrency. Echter zagen sommige investeerder dit als een juist moment om te investeren. De Bitcoin kwam onder de 6.000 dollar uit, maar hedendaags schommelt de koers rond de 8.000 dollar. Doordat de bodemprijs was aangetikt, zagen veel investeerders dit als een uitgelezen kans om cryptovaluta aan te kopen voor een lagere prijs.

Rozengeur en maneschijn
Uiteraard is niet alles rozengeur en maneschijn. Veel mensen waren al in het bezit van altcoins met een hoog rendement. Door de stevige koersdaling zijn veel altcoins in waarde gezakt met soms een verlies van meer dan 50%. Hierdoor waren sommige investeerders genoodzaakt om hun verlies te nemen en deze tegen een lagere prijs te verkopen, of zelfs met verlies te verkopen. Sommige investeerders hielden hun cryptovaluta aan onder het mom van; HODL.

Deze term wordt veel gebruikt en staat voor; Hold On for Dear Life – aanhouden voor een goed leven. Dit is een veelgebruikte term in de cryptowereld. Deze uitdrukking is ontstaan nadat erop bitcointalk.org een post geplaatst was met de misspeling “I AM HODLING” in plaats van “I AM HOLDING”. Dat brengt ons weer terug bij de optimist en is misschien wel het beste advies, als u in het bezit bent van coins. Mocht u cryptovaluta willen aanschaffen, adviseren wij u om zo goed mogelijk in te lezen in het product waarin u wilt investeren, met oog op de huidige koers. Daarnaast is het allerbelangrijkste dat u niet meer investeert dan u bereid bent te verliezen.

Cryptobloggers
10/02/2018; 13:04