Voor het eerst achter een website kijken, waar krijg je mee te maken

De vraag ‘wat komt er kijken bij het maken van een website?’ wordt vaak gesteld. Bij het bouwen van een website komt veel kijken en deze eerste bouwstenen probeer ik te benoemen. Mijn naam is Ruben Willems ik ben een leerling op het VMBO te Maastricht. Ik ben 16 jaar oud en ik ben gevraagd door Aaron Mulder van ICTloket.nl om dit nieuwsbericht te schrijven als onderdeel van mijn stageopdracht. Om dieper in te gaan op de stelling: Voor het eerst achter een website kijken, waar krijg je mee te maken? Allereerst heb je een domeinnaam nodig en een systeem om de website inhoudelijk mee te beheren. Ook moet je bedenken welke webhosting je wilt gebruiken. Om een website te bouwen heb je technische kennis nodig, maar er zijn ook mogelijkheden om zonder de technische kennis een website te bouwen. Websites worden meestal gemaakt om meer over jezelf en/of over je bedrijf te vertellen. Je wilt dat iedereen de website kan bekijken. Een website die je via de laptop wilt bekijken moet anders zijn vormgegeven en opgebouwd dan een website die je via je smartphone wilt bekijken.

Inventarisatie:

1. HTML-editor
2. Domeinnaam
3. Webhosting

HTML-editor
Een html editor heb je nodig om webpagina’s aan te kunnen maken en om bestaande pagina’s te kunnen bewerken. Webpagina’s zijn bestanden met de extensie .html of bijvoorbeeld. PHP. Ze kunnen geopend en bekeken worden met een browser zoals Chrome of Internet Explorer. Wil je de inhoud aanpassen, dan doe je dat met behulp van een html-editor. Dit kan ook worden gedaan door een beheerstool van je website dat we een content managementsysteem noemen.

Domeinnaam
Iets anders dat je nodig hebt is een domeinnaam. Een professionele domeinnaam is een naam die eindigt op .nl, .eu, .com, .net of een andere extensie. Richt je je met je nieuwe website op de Nederlandse markt, dan is een .nl-domeinnaam het meest geschikt.

Webhosting
Verder heb je voor een eigen website een plek op de server (computer) van nodig. Daar sla je je website-bestanden op en hiervandaan worden ze ook vertoond aan iedereen die jouw domeinnaam in zijn browser intypt. Laat je je bestanden op je eigen computer staan, dan kan niemand ze bekijken. Voor server ruimte heb je een webhosting provider nodig.

Hoe maak ik een website zonder technische kennis?
Als je niet veel verstand hebt van het maken van een website dan zijn er mogelijkheden om je werk uit handen te nemen. Er zijn webdesign bedrijven en websiteplatformen die je daarbij helpen door de technische zaken al voor je te regelen. Je hoeft bijvoorbeeld alleen nog de juiste teksten, foto’s en social mediabuttons te plaatsen waar ze horen. Als je zelf wilt leren hoe dit werkt, dan kan je het beste gewoon zelf beginnen en ontdekken hoever je komt. Als het je niet lukt kun je het altijd vragen aan mensen die meer ervaring hebben.

Hoe maak ik een website voor mobiele bezoekers?
De meeste mensen (en vooral jongeren) zoeken niet meer zo vaak op hun PC of laptop naar websites die ze nodig hebben. Ze zoeken het nu massaal op hun smartphone of tablet op. Dus je wilt natuurlijk ook dat je website het daar ook goed doet. Daar heb je verschillende lay-outs en ontwerpen voor die daar specifiek op zijn gericht. Het gaat dan om lettertypen, lettergrootten, kleuren, de posities op de pagina, de indeling in kolommen, waar de afbeeldingen staan, enzovoorts. Als je voor een zogenaamde reponsive lay-out kiest, dan schaalt je website automatisch mee met het scherm van je bezoeker. En kan de bezoeker dus makkelijk via zijn smartphone of tablet jouw website bekijken

Tot slot wil ik graag Aaron Mulder en Bert Willems bedanken voor het lopen van de stage en de mogelijkheid om te kijken hoe een website gebouwd wordt.

Rubenwillems
09/02/2018; 09:46