De worteling van Cryptocurrency in onze samenleving

CRYPTOBLOGGERS Sherif en Maxim #BLOG1:
De worteling van Cryptocurrency in onze samenleving

Maxim en Sherif, 01-02-2018 – 10:23 uur. Het kopen van een kop koffie, het boeken van een vliegticket of het verschepen van zeevracht via een expediteur. U denkt bij al deze handelingen dat deze zijn gefinancierd met geld, maar in de toekomst zou daar verandering in kunnen komen.

Het is begin januari 2017. Bij het openslaan van de krant of het wekelijkse koffiemoment op de werkvloer praat iedereen erover: de Bitcoin. Degene die in het bezit is van Bitcoins praat met trots en degene die overweegt in te stappen, laat zich informeren. Slechts enkele geven toe dat zij in het bezit waren van de Bitcoin, maar zeggen dit met het schaamrood op de kaken. Deze mensen namen genoegen met enkele honderden euro’s of bestelde een pizza, niet wetend dat de Bitcoin een recordhoogte zou bereiken. Wij zijn Maxim en Sherif en de komende weken bloggen wij op ICT-loket over cryptocurrency.

Cryptobloggers
Als cryptobloggers geven wij u graag uitleg over de opbouw van deze markt en zijn mogelijke toekomst. In onze blogs zullen wij ook onze eigen ervaringen met u delen. Wij omschrijven onszelf niet als cryptologen of betweters, maar meer als enthousiast gedreven jongenlui met een boeiende hobby. Ook wij zijn gewoon ergens begonnen.

Inmiddels is het begin 2018. De koersen zijn gedaald en de hele cryptomarkt heeft, net zoals alle voorgaande jaren, last gehad van een flinke koersdaling. Desalniettemin blijft de Bitcoin een stabiele factor. Hoe komt dit zo? Waarom blijven er mensen nog steeds investeren in de Bitcoin?

Blockchain in de praktijk
De oorsprong van de Bitcoin ligt in haar blockchain. Een blockchain is een grote database, waar alle informatie over de transactie wordt opgeslagen. U kunt dit het beste zien als een openbaar online-register. Computers die aangesloten zijn op de blockchain zorgen ervoor dat een transactie herleidbaar is in aantal, hoeveelheid, tijd en geschiedenis. Door een samenspel van wiskundige formules, controleert het systeem of de betaling klopt en betrouwbaar is. Indien dit niet het geval is, weigert het systeem medewerking te verlenen aan een betaling. Omdat het handelsverkeer zich tot twee partijen richt, is er ook geen tussenkomst meer nodig van een derde partij. Tegenwoordig worden diverse (rechts)handelingen verricht met tussenkomst van een bank of een notariskantoor. Deze technologische revolutie heeft banken als ABN Amro en ING aan het denken gezet om te experimenteren met de blockchain. Als gevolg hiervan heeft ABN Amro in 2016 een experiment uitgevoerd, in samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam, om scheepslading te registeren via een blockchain. Alle handelingen die verricht worden, inclusief afhandeling van douane, komen hierdoor op één centraal punt binnen: de blockchain. De blockchain verkort hierdoor het hele proces, waardoor dit tijdsefficiënter is maar ook kostenbesparend is voor de betrokken partijen.

Financiële wereld
U begrijpt uiteraard dat dit grote veranderingen met zich mee kan brengen in de financiële wereld en welk voordeel dit kan opleveren voor u of uw onderneming. Dit maakt de blockchain, en met name cryptomunten, ontzettend aantrekkelijk. Zo zijn er naast Bitcoin nog 1300 andere verschillende munten, die ieder weer een eigen idee hebben. Iedere munt richt zich weer op een eigen markt, denk hierbij aan social-media, advertenties of de game-industrie. Deze coins worden altcoins genoemd en zullen we later in onze blogs bespreken.

Verdienen
De komende weken zullen wij wekelijks bloggen over de veranderingen en basisinformatie omtrent de Bitcoin, de blockchain en andere cryptovaluta. In onze volgende blog zullen we het uitgebreid hebben over de aanschaf van Bitcoin. Het moment van aanschaf en hoe dit het beste aangeschaft kan worden zal centraal staan. Deze wereld blijft mensen en organisaties intrigeren. De een noemt het een fata morgana en de ander noemt het eenmalige kans. Maar de Bitcoin is pas je vriend, als je eraan verdient..

Cryptobloggers
01/02/2018; 09:31