Interactieve buitenreclame zorgt voor positieve campagne effecten

Maastricht 12-06-2013. Om inzicht te krijgen in het campagne-effect na het zien van een interactieve Out of Home campagne hebben Posterscope Netherlands, C4me, Sanoma en CBS Outdoor een interactieve abricampagne voor VIVA ontwikkeld, en van 26 maart tot 2 april uitgevoerd. Er is onderzoek gedaan naar het mobiel gebruik in relatie tot Out of Home en het effect van de campagne, onder vrouwen 18 – 45 jaar. De herkenning van de interactieve campagne lag extreem boven de benchmark.

Campagne
De buitenreclamecampagne voor VIVA is ontwikkeld om het effect van de interactie tussen mobiel en Out of Home inzichtelijk te maken. De VIVA campagne stond in het teken van Blue Ribbon. Blue Ribbon strijdt voor de bewustwording van de prostaat en prostaatkanker. Op de VIVA abri stond de torso van een bekende Nederlandse sporter. Door de QR code of de abri via Layar te scannen werd er duidelijk wie deze bekende mannelijke sporter was (Gregory Sedoc) en wat de actie van Blue Ribbon inhield. Tevens werd meer content onthuld en was het mogelijk om direct te doneren aan het Blue Ribbon fonds wanneer de poster werd gescand.

Resultaten
Het Posterscope effect onderzoek samen met het scangedrag afkomstig van C4me geeft duidelijkheid over het gebruik en de interactie tussen de doelgroep en een interactieve buitenreclamecampagne. Een aantal resultaten uit het onderzoek, pretest n=125 en posttest n=375, laat zien dat een interactieve Out of Home campagne een snelle en significante toename betekent op reclamebekendheid (TOM; het eerst genoemde merk, index 600 / spontaan index 225). Maar liefst 13% van de (potentiële) doelgroep onderneemt actie na het zien van een interactieve OOH campagne. 60% van de doelgroep geeft aan in de toekomst vaker een interactieve campagne te scannen. De koopintentie wordt ook fors verhoogd tot 29% door een interactieve campagne. Woensdag en donderdag tussen 12.00u -15.00u en ’s avonds tussen 19.00u – 20.00u zijn de piekmomenten voor het scannen van een reclamecampagne. Scannen met de QR code scoorde nog significant beter dan Layar, zowel in aantal scans als in doorclicks.

Conclusie
“We hebben nu gezamenlijk inzicht gecreëerd in het effect van een interactieve abri campagne. Waarin we alle aspecten hebben betrokken van creatie tot aan de landingspagina van de VIVA case. Wat opvalt is dat mensen graag aan dit soort interacties meedoen. Het is dan ook verstanding om dit regelmatig in de campagne te verwerken. Daarnaast blijkt dat QR de grootste voorkeur heeft om te scannen ten opzichte van Layar. ‘Last but least’, is interactie erg positief voor het campagne-effect, dus vooral doen!”, aldus Bas van den Hoogen, Country Manager Posterscope Netherlands.

Bron: via Nieuwsbank

LinkedInTwitterGoogle+Facebook

Aaron Mulder
ICTloket.nl
12/06/2013; 13:30