Samsung werkt aan ‘geur-tv’

Maastricht, 16-06-2011 - Onderzoekers van de Universiteit van Californië en Samsungs onderzoeksafdeling hebben een techniek ontwikkeld om 'geurtelevisie' mogelijk te maken. Geur-tv werkt met een module die 10.000 verschillende geuren kan produceren.

Met de techniek kan een geur worden verspreid als de gebruiker iets aan het bekijken is, zeggen de onderzoekers. De module achter op een tv of mobieltje heeft op elk van twee assen honderd geuren, waardoor in totaal 10.000 verschillende geurcombinaties kunnen worden verspreid.

Het onderzoek is bedacht en betaald door de onderzoeksafdeling van Samsung, die de techniek graag wil toepassen in elektronica. Tv-makers kunnen de module in televisies en mobieltjes activeren, en daardoor een bepaalde geur verspreiden. Zo zou bij een filmscène in een Italiaans restaurant een pizzageur uit de tv kunnen komen.

De volgende stap in het onderzoek is het ontwikkelen van een werkend prototype. Het onderzoek heeft zich niet gericht op de vraag of consumenten en adverteerders geïnteresseerd zijn in de techniek. Ook zijn er nog hobbels. Zo kan de module alleen vooraf ingestelde geuren kunnen verspreiden, wat het lastig maakt om een nieuw geurtje te proberen bij reclame daarvoor.

 

Bron: via Tweakers

LinkedInTwitterGoogle+Facebook

Michael Ruppe
16/06/2011; 12:45