Microsoft waarschuwt voor phone-scams

Maastricht, 16-06-2011 - Microsoft heeft naar aanleiding van een eigen onderzoek een waarschuwing uitgegeven voor criminelen die computerbezitters telefonisch benaderen. Via social engineering zouden de oplichters gemiddeld honderden dollars buit maken.

Uit het Microsoft-onderzoek, gehouden onder zevenduizend computergebruikers in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Ierland en Canada, zou blijken dat 3 procent van hen de instructies opvolgde van personen die zich veelal voordeden als werkzaam bij bekende software- en beveiligingsbedrijven. Gemiddeld had 16 procent van de ondervraagden verdachte telefoontjes gehad, terwijl dit percentage in Ierland zelfs 26 procent zou bedragen. Van degenen die een dergelijk telefoontje ontvingen, hapte 22 procent toe.

De oplichters kregen onder andere voor elkaar dat sommige slachtoffers toegang gaven tot hun systemen. Ook gaven gebruikers wachtwoorden of creditcardgegevens af, of werden naar een website gelokt die malware bevatte, zo stelt Microsoft. Verder poogden de criminelen om computergebruikers aankopen te laten doen. Volgens de onderzoeksresultaten zou de gemiddelde buit 875 dollar bedragen, terwijl de kosten om getroffen systemen weer schoon te maken circa 1730 dollar zou bedragen.

Microsoft stelt dat de beveiliging van software 'continu verbetert' en dat de huidige phone scams vooral toenemen in Engelstalige landen. Het is volgens de softwaregigant echter een kwestie van tijd voordat de oplichters ook op grote schaal gaan opereren in landen waar andere talen worden gesproken.

Bron: via Tweakers

LinkedInTwitterGoogle+Facebook

Michael Ruppe
16/06/2011; 14:01