Nog dit jaar test met internationale domeinnamen

Dat is één van de conclusies van de ICANN-bijeenkomst vorige week in Puerto Rico. Onderwerp van gesprek was onder meer het gebruik van Internationalized Domain Names (IDN). Hiermee worden domeinnamen met Chinese, Cyrillische en Arabische kartakters mogelijk.

De ICANN streeft ernaar om in november van dit jaar het IDN-systeem te testen, zo heeft ICANN-voorzitter Vint Cerf bekendgemaakt.

IDN moet gebruikers de mogelijkheid bieden om domeinnamen in verschillende talen te registreren zonder dat bezoekers worden verward. Zo wordt het woord ‘restaurant’ uit het Latijnse alfabet in het Cyrillisch aangeduid met ‘pectopaht’. De ICANN hoopt met de test regels te kunnen opstellen die mogelijk verwarrende situaties moeten voorkomen.

In een laboratorium is al een test uitgevoerd, vertelde Cerf. “We zijn ervan overtuigd dat de infrastructuur niet voor problemen zal zorgen, maar dat weet je nooit zeker totdat je het in een echte ‘live’-omgeving probeert.”

Ook heeft de ICANN gediscussieerd over stimulering van het gebruik van IPv6. Dit is nodig omdat met het huidige IPv4-systeem er naar verwachting in 2011 of 2012 een tekort aan domeinnamen ontstaat.

Volgens Cerf is er vordering gemaakt in het gebruik van digitale handtekeningen bij IPv6. De digitale handtekening controleert of het internetadres dat overeenkomt met een domeinnaam, niet kwaadaardig of ondeugdelijk is. De invoering hiervan is ingewikkeld omdat dit gevolgen heeft voor de dns-architectuur.

Bron:
www.webwereld.nl

Aaron Mulder
ICTloket.nl
02/07/2007; 12:30