Tweeling begint nieuwe rechtszaak tegen Facebook

De broers Winklevoss beginnen een nieuwe rechtszaak tegen Facebook, nadat ze hun vorige zaak donderdag nog hebben laten vallen. De tweeling wil dat de rechter deze keer onderzoekt of Facebook informatie heeft achtergehouden.

Cameron en Tyler Winklevoss hebben Facebook opnieuw aangeklaagd, meldt Reuters. De broers willen dat de rechtbank onderzoek doet naar de onderhandelingen over een schikking met Facebook. Het internetbedrijf zou tijdens die onderhandelingen informatie achterwege hebben gehouden.

De tweeling wil dat er specifiek wordt gekeken naar chatberichten van Mark Zuckerberg, die nieuw licht moeten werpen op de manier waarop Zuckerberg omging met de twee broers en hun zakenpartner, Divya Narendra. Zij hadden Mark Zuckerberg opdracht gegeven om een sociaal-netwerk-annex-datingsite op te zetten, maar Zuckerberg maakte in plaats daarvan zijn eigen site: Facebook.

Zuckerberg heeft altijd ontkend dat hij het maken van de datingsite expres heeft uitgesteld om in het geheim aan zijn eigen website te werken, zoals de broers beweerden. Chatberichten uit die tijd, die vorig jaar zijn uitgelekt, schetsen echter een ander beeld. Tegen een vriend zou Zuckerberg hebben aangegeven te vrezen voor het succes van Facebook als dit tegelijk met de datingsite van Winklevoss en Narendra zou worden geïntroduceerd. “Unless I fuck the dating site people over and quit on them right before I told them I’d have it done”, zou Zuckerberg hebben geschreven.

Volgens Winklevoss en Winklevoss hadden deze chatberichten deel moeten uitmaken van de documenten bij de schikking. Advocaten van Facebook zouden de berichten wel hebben bekeken, maar niet relevant hebben gevonden.

Donderdag besloten de broers, die Facebook-oprichter Mark Zuckerberg ervan beschuldigen het idee van het sociale netwerk van hen te hebben gestolen, nog om een rechtszaak tegen Facebook te laten vallen en niet naar de Hoge Raad te stappen. De tweeling begon die rechtszaak uit onvrede met een schikking uit 2008, waarbij ze 65 miljoen dollar kregen. Een deel daarvan, 45 miljoen dollar, bestond uit aandelen, maar volgens de broers hebben ze te weinig aandelen gekregen, omdat het aandeel tijdens de schikking te hoog gewaardeerd zou zijn geweest. Facebook zou dat volgens de broers hebben geweten.

In april oordeelde een rechter nog in hoger beroep dat de Winklevoss-broers de schikking moesten accepteren. De twee waren ervaren onderhandelaars en werden bijgestaan door advocaten, oordeelde de rechter. In eerste aanleg verloor de tweeling ook al. Facebook ziet de rechtszaak met vertrouwen tegemoet.

Bron: Tweakers.net

Steven Wiertz
24/06/2011; 14:16