Apache legt bom onder Java

Apache vraagt de leden van het Java Community Process tegen de nieuwe versie van Java te stemmen. Oracle zou volgens Apache open-source versies van Java te veel beperken.

De Apache Software Foundation (ASF) heeft de leden van het Java Community Process opgeroepen om tegen de nieuwe Java-versie te stemmen als Oracle het open-source gebruik van de software blijft beperken. Volgens de open-source softwarestichting gaat Oracle met de restricties op open-source voorbij aan de eigen licentievoorwaarden.

Het Java Community Process (JCP) is het orgaan dat beslist of Oracle nieuwe versies van Java uit mag geven en bestaat uit vertegenwoordigers van bedrijven die gebruikmaken van Java. Behalve Apache maken onder andere Google, Intel, IBM, Nokia, Philips, VMware en Red Hat deel uit van dat orgaan.

Niet op mobiele apparaten

De strijd tussen Apache en Oracle draait om de vraag of Oracle beperkingen op mag leggen aan open-source ontwikkelaars die Java gebruiken. Het gaat daarbij vooral om de Java Specification Partcipation Agreement (JSPA) die Apache ooit met Sun Microsystems sloot. Daarin staat dat Apache een eigen implementatie voor de standaard editie van Java uit mag geven, dat werd Project Harmony.

Direct nadat Apache en Sun de overeenkomst tekenden, wierp die laatste de beperking op dat de standaardversie niet op mobiele apparaten gebruikt mag worden, daar is immers een gesloten versie voor: J2ME.

De kern van het probleem voor Apache is dat Harmony door die restrictie eigenlijk niet meer onder Apache’s eigen open-source licentie uitgegeven kan worden. “Als we Project Harmony blijven ontwikkelen, terwijl de huidige beperkingen van kracht zijn, dan ontwikkelen we eigenlijk code die we niet onder de Apache licentie kunnen uitgeven”, zegt Jim Jagielski, president en medeoprichter van de ASF tegen onze zustersite InfoWorld. “Het grootste probleem voor ons is nu de twijfel of Harmony een toekomst heeft”.

Schijnvertoning

Oracle streed voorheen als lid van het JCP altijd samen met Apache tegen deze beperking van Java. Apache hoopte daarom dat Oracle de beperking op zou heffen, maar de databasegigant heeft sinds de aankoop van Sun haar standpunt bijgesteld. De ASF hoopt daarom nu via het Java Community Process te regelen dat de beperking alsnog verdwijnt.

Als de beperkingen blijven bestaan dan dreigt Apache dat zij mogelijk uit het Java Community Process stapt. “Waarom zouden we dan nog deel uit willen maken van een organisatie waar de regels van het recht er niet toe doen?”, vraagt Jim Jagielski zich af. “Onze aanwezigheid in het JCP zou dan een schijnvertoning zijn. Het zou laten zien dat de gemeenschap er niet te doet en dat we alleen een vehikel voor Oracle zijn om hun dingen te pushen, zelfs als die niet in het belang van gemeenschap zijn”.

‘IBM steunt Oracle’

In oktober werd Apache door de andere leden van het JCP verkozen om nog eens drie jaar aan haar termijn in het orgaan vast te plakken. Ruim 95% van de vertegenwoordigers in het Community Process stemden daarvoor. Apache hoopt die invloed te gebruiken om Oracle afstand te laten doen van de beperkingen op Java, met het blokkeren van Java 7 als grootste wapen. Apache zegt de ontwikkeling van Java 7 overigens niet tegen te willen houden.

Toch is het niet vanzelfsprekend dat de leden van het JCP met Apache mee gaan stemmen. In oktober kondigde IBM aan dat ze overstapt van Apache’s Harmony naar een ander open-source project: OpenJDK. IBM was één van de trouwste aanhangers van Apache in de strijd tegen de beperkingen, maar Jagielski verwacht dat het met de overstap naar OpenJDK toch één van de bedrijven wordt die Oracle haar zin wil geven, samen met bijvoorbeeld Eclipse en Red Hat.

Bron: Webwereld.nl

Steven Wiertz
10/11/2010; 14:19