Harde schijf

Binnen deze kennisbank categorie kunt u:

Een harde schijf is een mechanisch computeronderdeel waarop gegevens bewaard kunnen worden in de vorm van magnetische polarisatie. In IT-documentatie wordt de term vaste schijf gebruikt. De gegevens blijven, in tegenstelling tot het RAM-geheugen, ook bewaard als de computer uit staat. Een harde schijf is (tegenwoordig) altijd voorzien van een besturingseenheid, de controller, een elektronische schakeling die de toegang tot de data op de schijf regelt.


Toepassingen

Meestal worden op de harde schijf van een computer het besturingssysteem, de programma’s en de gegevens van de gebruiker bewaard. Daarnaast kan een computer de harde schijf tijdelijk als geheugen gebruiken wanneer er geen RAM meer over is. Linux doet dit door middel van een speciale swap-partitie, terwijl Windows de “pagefile” op de systeemschijf zet (of op een door de gebruiker gedefinieerde partitie).


Constructie en interface
De harde schijf heet hard omdat hij bestaat uit één of meer stevige, niet-flexibele ronde platen gecoat met een magnetiseerbare laag. De informatie wordt met schrijf- en leeskoppen op de schijf gezet en weer teruggelezen. Omdat hiervoor de kop moet worden verplaatst en soms moet worden gewacht tot het juiste gedeelte van de schijf onder de kop doordraait is de harde schijf een aantal ordes van grootte trager dan geheugen in geïntegreerde schakelingen. De opslagcapaciteit van harde schijven is de laatste decennia enorm toegenomen. Was in de begintijd een capaciteit van 10 MB heel normaal, nu (2008) zijn er schijven met een capaciteit van 1 TB (1000 GB) en meer.
In de meeste PC’s is een harde schijf vast ingebouwd. Deze kan op meerdere manieren worden aangesloten. De meest gebruikte manieren zijn varianten van IDE (ATA, Serial ATA, etc.) en varianten van SCSI. Er zijn ook losse externe harde schijven, die worden aangesloten op de Universal Serial Bus USB-poort of op de Firewire-poort (ook wel iLINK of IEEE 1394 genoemd). In de toekomst zal mogelijk een optische verbinding via een glasvezel gebruikt gaan worden. Ook heeft SATA (Serial ATA) een mogelijkheid om schijven extern aan te sluiten.
Fabrikanten van harde schijven slaan vaak gegevens over mechanische problemen van de harde schijf op in een EEPROM in de controller. Om dergelijke gegevens op te vragen is een standaard ontwikkeld die S.M.A.R.T. heet, wat staat voor “Self Monitoring Analysis and Reporting Technology“. Als gegevens nog wel leesbaar zijn, maar minder betrouwbaar, dan kan via S.M.A.R.T. een waarschuwing gegeven worden dat de harde schijf binnenkort stuk zou kunnen gaan.
In 2004 kwamen er veel externe harde schijven op de markt. Ze kunnen met USB of FireWire aangesloten worden. Opslag tot 400 Gigabyte is al heel gewoon.
In 1999 werd door IBM de Microdrive op de markt gebracht, een zeer kleine (42 x 36 mm) en platte (5 mm) harde schijf van 170 en 340 Mbyte, die als Compact Flash-kaart in een laptop, PDA of digitale camera gestoken konden worden. Deze harde schijven zijn net als de andere schijfformaten gestaag in capaciteit gegroeid, 4 en 6 Gbyte varianten worden (in 2005) gebruikt in MP3-spelers, zoals de iPod.


Betrouwbaarheid

Gegevens die op de harde schijf zijn opgeslagen, blijven over het algemeen minstens 10 jaar intact. De levensduur van een harde schijf hangt voornamelijk af van twee dingen: de temperatuur en mechanische schokken. Bij de desktop computer die stil staat, hoeft alleen op de temperatuur gelet te worden. Een vuistregel is dat bij iedere 10 graden hogere temperatuur de levensduur halveert. Er zijn dan ook speciale behuizingen en ventilators om harde schijven te koelen. Om gegevensverlies bij een falende schijf te beperken kunnen meerdere schijven in een RAID configuratie gebruikt worden.


Geluid

Een harde schijf produceert de volgende geluiden:

  • Een laagfrequente trilling door het ronddraaien van de schijven. Deze is meestal niet hoorbaar, maar wel te voelen als een aangesloten harde schijf los in de hand wordt gehouden.
  • Geruis door het ronddraaien van de schijven. Dit geluid is vooral bij oude harde schijven goed hoorbaar, maar is meestal niet hinderlijk. Sinds 2002 hebben vrijwel alle harde schijven vloeistoflagers, waardoor dit geluid sterk is verminderd.
  • Een hoge toon door het ronddraaien van de schijven en door de trilling die de motor veroorzaakt. Deze hoge toon wordt meestal luider als er onbalans is, bijvoorbeeld wanneer de harde schijf gevallen is. Ook wordt deze toon luider in de loop van de jaren. Wanneer deze toon plotseling toeneemt, en in de loop van weken of maanden nog sterker wordt, kan dit duiden op onbalans van de schijven en kan de harde schijf minder betrouwbaar worden. De kast van de computer kan dit geluid versterken.
  • Een grommend/reutelend geluid van de arm waarop de lees/schrijf-kop zich bevind. Dit is alleen te horen als de harde schijf gegevens moet verwerken. Dit geluid kan soms versterkt worden door de computerkast, vooral als die van dun metaal gemaakt is. Sinds 2000 hebben de meeste harde schijven mogelijkheden om dit geluid te verminderen. De arm met de lees/schrijf-kop wordt dan minder snel heen en weer bewogen.

Er bestaan verschillende manieren om de geluiden te verminderen. Bijvoorbeeld door de harde schijf niet tegen het metaal van de computer aan te schroeven, maar door dat via rubbertjes te doen. Sommige geluiddempende oplossingen zijn echter duurder dan een nieuwe (en stillere) harde schijf.


De harde schijf verkopen

Uit meerdere onderzoeken bleek dat harde schijven die tweedehands worden aangeboden in meer dan de helft van de gevallen nog persoonlijke gegevens bevatten. Dat kan gaan om e-mail gegevens, maar ook om creditcard nummers. Dit geldt ook voor computers waarin harde schijven zitten, en ook voor usb-sticks.


Gegevens wissen van de harde schijf

Wanneer een bestand wordt verwijderd, wordt het meestal naar de “prullenmand” verplaatst. Hierbij wordt niet het hele bestand op de harde schijf verplaatst, maar de verwijzing naar het bestand wordt aangepast. Vervolgens kan het ook uit de prullenmand verwijderd worden. In dat geval wordt de verwijzing naar de gegevens verwijderd, zodat het gebied op de harde schijf weer vrij is om nieuwe gegevens te schrijven.
Op een FAT-schijf onder DOS en Windows wordt daarvoor in de directory-ingang van het bestand de eerste letter van de naam van het bestand vervangen door een ‘@’-teken en de gegevensblokken die het bestand bezette worden als “vrij” gemarkeerd. De gegevens van het bestand staan echter nog steeds op de harde schijf en zijn met speciale (data recovery) programma’s terug te vinden, zolang ze maar niet overschreven worden.
Wanneer de gegevens wel overschreven worden, zijn ze theoretisch ook nog terug te halen. Omdat een harde schijf geen wiskop bevat (zoals een bandrecorder), zullen de oude gegevens nog van enige invloed kunnen zijn op de nieuwe gegevens die er overheen geschreven zijn. Dit is normaal gesproken geen enkel probleem, omdat de elektronica van de harde schijf het altijd vertaalt naar een digitale ’0′ of ’1′. Maar mogelijk kunnen fabrikanten van harde schijven de magnetische informatie analoog lezen en zodanig interpreteren dat nog een deel van de oude gegevens terug te vinden zou kunnen zijn. Of dit ook daadwerkelijk mogelijk is, is onbekend.

Solid State Disk (SSD)
Solid State Disk zijn harde schijven die geen bewegende onderdelen bevatten, zoals de ronddraaiende platters die in de traditionele harde schijven te vinden is. SSD’s zijn geen schijven maar toch worden ze disks genoemd omdat ze de traditionele hardeschijven kunnen vervangen.

In een SSD wordt in de meeste gevallen gebruik gemaakt van flash geheugen, hierdoor ontstaat een veel snellere toegangstijd dan bij de traditionele harde schijven mogelijk was. En een SSD gebruikt een stuk minder stoom dan een traditionele harde schijf doet, hierdoor is een SSD ook een ideale oplossing om de accuduur van notebooks te verhogen.
De Solid State Disk heeft wel een kleinere capaciteit dan de traditionele harde schijven en zijn in verhouding velen malen duurder. De huidige SSD’s hebben een capaciteit van maximaal 128 GB. De verwachting is echter dat in het derde kwartaal van 2008 Solid State Disks verkrijgbaar zullen zijn van 832 GB. Ook wordt er verwacht dat de Solid State Disk stilaan de traditionele harde schijven zal gaan vervangen.

LinkedInTwitterGoogle+Facebook

Gebruikers die hebben bijgedragen aan deze kennisbank pagina:
Project
management
Online
marketing
Search engine
optimization
Search engine
advertising
Social media
marketing
Web
analytics
  • ICTloket.nl | Netwerkevenementen, Online Marketing en Projectmanagement
  • | ©2018 ICTloket.nl     Privacy Statement