Verslag en Foto’s Workshop Internet en E-mail

Verslag Workshop Internet en E-mail 23-05-05

Op maandag 23 mei was er een workshop over Internet en E-mail georganiseerd door het ICTloket i.s.m. Experticentrum ICT (Hogeschool Zuyd) en Hamers IT. Na de ontvangst van de deelnemers stelde elke deelnemer zich kort voor en kon een start gemaakt worden met de workshop. Er kwamen diverse interessante onderwerpen aan bod zoals:

  • Geschiedenis van het internet
  • Zoeken op internet
  • Beveiliging en virussen
  • Domeinnamen en e-mail

Aan het eind was er nog een praktijksessie waar de deelnemers de gelegenheid kregen om hun specifieke situatie voor te leggen aan de specialisten.

Geschiedenis van het internet
Dhr. Rieks Sodenkamp van het bedrijf Hamers IT opende de workshop met een presentatie over de geschiedenis van het internet. Hierbij ging hij diverse malen in op de praktijk en gaf duidelijk aan dat je internet spelenderwijs moet leren. Niet ICT’ers kunnen meer dan ze denken. Zo vertelde hij ook dat er diverse soorten internetverbindingen zijn (analoog, ISDN, Kabel, ADSL) en dat internet ook praktische toepassing heeft zoals chatten, e-commerce en kennisverbreding. Tevens gaf de heer Sodenkamp aan dat je een browser nodig hebt om te ‘surfen’ op het internet.

Tussendoor werden er diverse vragen / opmerkingen gemaakt zoals dat je diverse zorgverzekeraars heel gemakkelijk op het internet kunt vergelijken en hoe je nu een keuze maakt wat betreft je internetverbinding (past ADSL of ISDN beter bij me?). Tevens was het voor één deelnemer niet duidelijk hoe je nu bepaald hoeveel MB’s een bestand bevat en hoe je dit kunt zien. Alvorens de heer Sodenkamp de kans kreeg om iets te vertellen over beveiliging en virussen kwamen er al vragen van de deelnemers. Zo waren er vragen over spam en de werking van de regelgeving op dit gebied, zowel de Nederlandse als Europese regelgeving.

Zoeken op internet
Na de presentatie over de geschiedenis van het internet heeft de projectleider van ICTloket, de heer Aaron Mulder iets verteld over zoeken op internet. Zo vertelde hij dat het van belang is om een domeinnaam vast te leggen voor je bedrijf, hierin gaf hij ook aan hoe je dit doet en wat je er zoal mee kunt. Zo zijn er dus diverse soorten domeinnamen zoals .nl / ,com /.eu / .org. Het is belangrijk dat je als bedrijf vooraf duidelijk hebt wat je met je website wilt bereiken en wat je doelgroep is. Aan de hand hiervan kun je een domeinnaam vinden die het beste bij je past.

Vervolgens werd het voor de deelnemers duidelijker hoe ze moeten zoeken op het internet (zoekmachine marketing). Zo kun je gebruik maken van startpagina’s (zoeken middels rubrieken) zoals http://www.startpagina.nl/ of http://webdesign.pagina.nl/. Zo werd ook de werking van zoekmachines verduidelijkt en dat je als bedrijf je website moet opbouwen met behulp van zoekwoorden (zogeheten metatags) die je in de broncode van je website zet. Aan de hand hiervan kunnen bijvoorbeeld zoekmachines als google.nl of ilse.nl je website ‘makkelijker’ vinden en indexeren. Als je dus je website goed opbouwt met een titel en zoekwoorden in de broncode kun je bovenaan komen te staan bij diverse zoekmachines en zo dus meer bezoekers op je site krijgen.
Hierna werd nog kort ingegaan op de tekens (Boleaanse operatoren) die je kunt gebruiken als je gebruikt maakt van zoekmachines. Zo kun je woorden combineren en uitsluiten aan de hand van het teken AND of -.

Beveiliging en virussen
Na de presentatie over het zoeken op internet nam de heer Rieks Sodenkamp het woord betreffende beveiliging en virussen. Zo werd er verteld wat nu spam en virussen zijn en hoe je als bedrijf je daar tegen kunt beveiligen aan de hand van virusscanners en firewalls. Zo is het dus belangrijk om eerst je pc goed te beveiligen alvorens aan de slag te gaan. Hiervoor zijn er enkele programma’s op de markt, ieder bedrijf moet hier een keuze maken om te kijken welk programma het best bij hun past als organisatie. Zo kwam er ook een vraag van een deelnemer die beweerde dat ie met zijn laptop nog nooit ‘online’ was geweest en dus eerst alle software had geïnstalleerd en toch een melding kreeg dat er meer dan 3000 virussen waren gevonden. Deze vraag werd goed beantwoord door Hamers IT die zeiden dat je de software niet eens kunt installeren / updaten zonder ‘online’ te zijn. En dat tevens die melding van 3000 virussen niet per definitie virussen hoeven te zijn. Na enkele vragen en opmerkingen werd er nog iets verteld over spam en spyware. Spam en spyware komt steeds vaker voor in zowel het bedrijfsleven als bij de consument. Zo is er momenteel wel al een Nederlandse regelgeving op dit gebied, maar nog geen Europese of Internationale regelgeving. Om dit soort zaken te voorkomen kun je dus het beste alleen communiceren met contactpersonen op je pc waarvan je zeker weet dat je het kunt vertrouwen. Zodra je dat niet doet en dus ook websites bezoekt die niet betrouwbaar zijn kun je dus spyware of spam op je pc krijgen.

Domeinnamen en e-mail

Na een korte pauze met drank en broodjes vertelde de heer Aaron Mulder en de heer Rieks Sodenkamp nog iets over domeinnamen en e-mail. Zo werd uitgelegd hoe je een eigen domeinnaam kunt krijgen (via http://www.sidn.nl/ of http://www.nic.nl/), maar ook hoe je kunt vinden wie de eigenaar is van een bepaalde domeinnaam. Tevens werd er op gewezen dat een goedkoop hostingbedrijf niet altijd betrouwbaar is, dus soms is het beter om hier iets meer in te investeren om zodoende je website betrouwbaarder te hosten.

Vervolgens werd er verteld wat e-mail nu eigenlijk precies is, wat je er voor nodig hebt, wat je ermee kan en hoe het opgebouwd is. Zo wees men ook er op dat er diverse e-mailprogramma’s zijn zoals Outlook Express van Microsoft of Opera. Ieder individu heeft een voorkeur voor een programma, dus het is moeilijk aan te geven wat voor de een nu wel gebruiksvriendelijk is, terwijl dat voor de ander juist niet het geval is.

Na deze presentaties hebben de deelnemers gebruik gemaakt van de praktijksessie. Zo konden ze ieder op een pc aan de slag en hun problemen voordragen aan de diverse specialisten die aanwezig waren. Deze vragen hadden o.a. betrekking op zoekmachine marketing en domeinnamen.

De deelnemers waren enthousiast over de workshop, tevens omdat ze hun eigen probleem konden voorleggen natuurlijk en zien uit naar de volgende workshop die volgende week (maandag 30 mei) gepland staat.

 

Klik hier voor de foto’s.
LinkedInTwitterGoogle+Facebook
Project
management
Online
marketing
Search engine
optimization
Search engine
advertising
Social media
marketing
Web
analytics
  • ICTloket.nl | Netwerkevenementen, Online Marketing en Projectmanagement
  • | ©2018 ICTloket.nl     Privacy Statement