Webapplicaties

Binnen deze kennisbank categorie kunt u:

Wat is een webapplicatie nu eigenlijk?
Een mkb webapplicatie is een applicatie die na installatie op een webserver toegankelijk is middels internettechnologie. Een webapplicatie is dus eigenlijk een computerprogramma als elk ander, met het verschil dat deze werkt in een web-browser. Met een web-browser open je een webpagina en deze geeft toegang tot het programma.

Voorbeelden webapplicaties:

• Een content management systeem (CMS)
  • Internet-Bankieren
  • Het digitale loket bij uw gemeente
  • Een webbased e-mailprogramma als Hotmail

Wat zijn de voordelen?

• Overal bereikbaar: elke computer op het netwerk kan de webapplicatie openen. Als de webapplicatie over het internet werkt dan kunt u zelfs vanuit het buitenland toegang krijgen
  • Installatie is gemakkelijk: de benodigde software (een web-browser) staat standaard op elke computer, u hoeft dus niets te installeren en kunt direct beginnen
  • Onderhoud: webapplicaties staan op één centrale server, u hoeft geen nieuwe versies te installeren, deze worden door ons vernieuwd
  • Kostenbesparing: door de client-server architectuur is het kostenloos om de applicatie met meerdere personen tegelijk te gebruiken

Zijn er ook nadelen?

• Netwerk uitval: zonder netwerk werkt de applicatie niet
  • Beveiliging: netwerken moeten strict beveiligd worden tegen ongewenste gebruikers, gelukkig is de huidige techniek hier goed toe in staat

Wilt u meer uit uw website halen dan alleen uw bedrijf presenteren? Ziet u meer in uw website dan een digitale brochure? Dan bent u niet meer op zoek naar een website, maar is de term ‘webapplicatie’ meer van toepassing. Voorbeelden van een mkb webapplicatie zijn een simpel prikbord, waar de bezoekers van uw website een bericht kunnen achterlaten, maar ook een webshop waarop uw producten digitaal besteld kunnen worden, inclusief overzichten, afhandeling, enz…

Google Agenda

Een ander goed voorbeeld van een webapplicatie is een Intranet. Dit is niet meer of minder dan een website, die alleen toegankelijk is voor een afgeschermde gebruikersgroep, bijvoorbeeld uw medewerkers. Afhankelijk van uw wensen kunt u via een ‘webbased’ oplossing bijvoorbeeld uw klanten en leveranciers beheren, maar ook uw productieproces automatiseren, van invoeren, bewaken tot factureren.