Voice over IP omroepsystemen

Binnen deze kennisbank categorie kunt u:

De noodzaak van gescheiden systemen voor telefonie en omroepinstallaties is verleden tijd. Op basis van Voice over IP technologie is het mogelijk deze faciliteiten te combineren op één IP infrastructuur.

Een VoIP omroepsysteem bestaat uit separate IP speakers die worden gevoed met behulp van Power over Ethernet (PoE). De IP speakers gedragen zich in het netwerk als normale VoIP toestellen en kunnen als endpoint of multicast subscriber worden geconfigureerd.

Door gebruik te maken van het gestandaardiseerde multicast protocol is het IP speakersysteem in de meest voorkomende gevallen te combineren met een vendor onafhankelijke VoIP oplossing.

Met behulp van het VoIP systeem kunnen diverse zones worden geconfigureerd. In één zone kunnen zowel IP toestellen en IP speakers worden opgenomen. De combinatie van VoIP toestellen met IP speakers vergroot het bereik van de omroepinstallatie. Mede hierdoor kan het systeem efficiënt worden ingezet op het gebied van bijvoorbeeld bedrijfshulpverlening.

Additionele software maakt het mogelijk om een IP omroepsysteem te voorzien van tijd- en calamiteiten-meldingen ter ondersteuning van een ontruimingsinstallatie.

IP speakers zijn beschikbaar in diverse varianten voor zowel in- als outdoor gebruik. De outdoor speakers worden dan extern gevoed vanwege het hogere uitgangsvermogen. Indoor speakers zijn ook beschikbaar met ‘talk-back’ functie, waardoor deze kunnen worden ingezet als intercom.

IP omroepsystemen bewijzen wederom dat de convergentie van communicatie systeemtechnieken op basis van IP een feit is geworden.