Online boekhouden

Binnen deze kennisbank categorie kunt u:

Nieuwe software
Sinds enkele jaren is er software voor de boekhouding beschikbaar op basis van internettechnologie. Omdat deze software nieuw is gebouwd is, zijn de gebruikerswensen opnieuw in kaart gebracht. Bestaande boekhoudprogramma’s zijn jaar op jaar aangepast aan de wensen van de gebruikers. Het gevolg is : programmatuur uitgegroeid tot uitgebreide programmatuur met veel toeters en bellen, die de gemiddelde gebruiker niet nodig heeft. De online boekhoudsoftware is eenvoudiger van opzet, maar voldoet aan de standaardwens van het MKB. Omdat één applicatie bruikbaar is gemaakt voor duizenden gebruikers, is er geen sprake van maatwerk. Dit maakt de software ook goedkoper dan bestaande boekhoudprogramma’s.

Software as a service
Internetboekhoudsoftware koopt u niet, maar u betaalt maandelijks een vast bedrag. In het vast maandbedrag zitten updates, beveiliging en onderhoud inbegrepen. De software wordt niet op uw computer geïnstalleerd, maar is via internet toegankelijk. Omdat de administratie en software bij de softwareleverancier worden gehost, is het de kerntaak van de softwareleverancier om de software te voorzien van beveiliging tegen virussen en hackers. Dit betekent dat er meer aan beveiliging wordt gedaan dan de gemiddelde MKB-onderneming kan en zal doen. Ook is het de kerntaak van de softwareleveranciers om te zorgen voor back-ups. Updates worden centraal gedaan, daar heeft u dus geen omkijken naar.

Alle functies in één applicatie
Internetboekhoud-applicatie’s hebben de meest toegevoegde waarde als alle bedrijfsactiviteiten in die software worden geregistreerd of zijn gekoppeld. Bijvoorbeeld: facturen worden in het internetboekhoud-applicatie gemaakt, zodat deze meteen in de boekhouding staan. De betalingen en BTW aangifte wordt in hetzelfde programma gedaan, zodat deze meteen in de boekhouding is opgenomen. De boekhouding is dan geen werk meer achteraf, maar is het resultaat van normale bedrijfsactiviteiten en zorgt niet voor extra werk.

Aansluiting met de accountant
Het meeste effectief is de internetboekhoud-applicatie voor het MKB als de dienstverlening van de accountant aansluit op de nieuwste software. De accountant zorgt dat de administratie up-to-date blijft zodat u, als MKB, juist en op tijd geïnformeerd bent over de financiële positie van de onderneming. Dat betekent dat de accountant tegelijk kan inloggen op de administratie en deze periodiek bijwerkt. Aan het einde van het jaar zijn de jaarcijfers klaar en moet alleen nog de aangifte en rapportages worden gemaakt. U, als MKB-er, bent dan al het gehele jaar geïnformeerd over de actuele stand van zaken.