Unieke Facebook bedrijfspagina maken zonder kennis van HTML

Binnen deze kennisbank categorie kunt u:

Gebruik je WordPress? Lees dan verder!
Facebook is in opkomst, lees ik her en der op internet.
Mede omdat je connecties op de zgn. 'Like'-button op jouw pagina kunnen klikken, verschijnt jouw bericht op hun eigen profielpagina en wordt daardoor zichtbaar voor al hun contacten.
Zo kan jouw artikel zich razendsnel verspreiden, want een door vrienden aangeraden artikel wekt vertrouwen.

Even googlen op 'Facebook bedrijfspagina' levert een paar eenvoudige handleidingen op:

Facebook levert een paar standaardtabs.

Maar je kunt ook unieke, eigen tabs aanmaken met de toepassing 'Static FBML'.

Hier moet je tekst en plaatjes inzetten in HTML…
tja en dan loop je vast als je geen webdesigner of puzzelaar bent, want hoe doe je dat?
Je kunt daarvoor Dreamweaver of Frontpage gebruiken.
Maar wat als je zo'n programma niet hebt? Geen verstand van HTML?
Dan moet je het uitbesteden of je laat het maar zitten… 'komt wel een keer' denk je dan.

Een simpele oplossing is WordPress!

WordPress genereert automatisch de HTML-code.

Dus heb je toch al een WordPress-blog, doe dan het volgende:

Maak dan een nieuwe pagina aan.

Zet 'm bij 'Zichtbaarheid' wel meteen op 'Privé' anders verschijnt-ie in je website!

Type je tekst in

• Je kunt je teksten een kleurtje meegeven.
  • Je kunt ook kopteksten aangeven, maar deze zullen er in Facebook iets anders uitzien als op je eigen blog, omdat de fonts die in jouw huisstijl gebruikt worden wellicht anders zijn omschreven als in Facebook (jouw site heeft een eigen CSS-stijlblad, om even in webdesigner-termen te spreken).

Afbeelding

• Zet de cursor daar waar je een afbeelding wil plaatsen.
  • Boven de iconenbalk van je tekstvenster staat ‘Uploaden/Invoegen’ en dan klik je op het eerste optie, een kadertje met een grijs vlakje erin. Dan krijg je het venster met uploadmogelijkheden voor afbeelding.
  • Zorg dat je afbeelding max. 520 pixels breed is.
  • Vervang de naam van het bestand (eerste 'Titel') door iets prikkelenders: de tekst die je hier intikt verschijnt als mensen er met de muis overheen schuiven (in tegenstelling tot wat er staat bij 'Vervangende tekst).
  • 'Vervangende tekst', 'Titel' en 'Beschrijving' kun je leeg laten.
  • Bij 'Link URL' staat standaard aangegeven waar de afbeelding is opgeslagen. Dit moet je nu even leegmaken. Zometeen gaan we dat aanpassen, zodanig dat als een bezoeker op de afbeelding klikt, hij op jouw site (of elders, waar jij wil) terechtkomt.
  • Bij Positie kun je, als je afbeelding de maximale breedte heeft van 520 pixels, 'Geen' aanklikken.

Linkdoel (je eigen website/weblog bijvoorbeeld) en een title-tag opgeven:

• Ga in de browser naar de pagina waar je heen wil linken (handigheidje: open daarvoor een nieuw tabblad, dan kun je snel terug naar je bewerkingen). Kopieer de hele adresregel bovenaan, inclusief http:// (zet je cursor erin en tik control-A, dan kun je niks vergeten).
  • Terug naar je WordPress bewerkingspagina: klik op de afbeelding om 'm te bewerken. Klik dan boven je tekstvenster op het kettingsymbool en plak de URL achter Link URL (let even op dat http:// erbij staat).
  • Bij Doel selecteer je 'Open in een nieuw venster', zodat de bezoeker je Facebookpagina niet kwijtraakt als hij op de afbeelding klikt.

Ben je klaar, klik dan rechtsboven je tekstvenster op de tab HTML.
Je ziet dan alle inhoud in HTML-code staan.
Kopieer alle code (Control-C) en plak ze (Control-V) in het FBML-tekstveld bij Facebook, en bekijk het resultaat.

Een witregel toevoegen want HTML 'leest' geen enters:

voeg dan de code toe daar waar een witregel moet staan
('br-spatie-slash' tussen groter/kleiner-dan haken, zie afbeelding hieronder).

Zo kun je een onderscheidende Facebook bedrijfspagina (voorbeeld) maken, zonder HTML te moeten leren.

Heb je een nieuwsbrief? en zit de inschrijfoptie in een widget?
Kopieer dan de HTML-code en plak ‘m in een nieuwe FBML-tab in Facebook: dan heb je een extra inschrijfoptie voor je nieuwsbrief!

Update: via bv. http://www.facebooktabsite.com/ (en er zijn inmiddels meerdere mogelijkheden) kun je nu ook een tab maken zonder kennis van HTML. Er is een gratis optie maar dan krijg je wel een reclamebanner onderaan je pagina.
De hierboven beschreven methode is natuurlijk reclamevrij! En je hoeft niet wéér ergens een account aan te maken.