Het effect van legalisering op de Nederlandse kansspelmarkt

De Kansspelautoriteit heeft bekend gemaakt dat een groot aantal aanbieders van illegale goksites afgelopen maanden hun activiteiten gestaakt hebben voor de Nederlandse gokmarkt. Dat is waarschijnlijk toe te kennen aan het feit dat de Kansspelautoriteit sinds de opening van de Nederlandse kansspelmarkt heeft aangekondigd te gaan werken met een nieuw handhavingsbeleid waaronder het opleggen van fors hogere boetes.

De Kansspelautoriteit heeft bekend gemaakt dat in de afgelopen maanden 158 illegale goksites zijn onderzocht. Hiervan hebben 142 aanbieders van kansspelen maatregelen getroffen om opnieuw te voldoen aan de Nederlandse wetgeving. Dit heeft als gevolg dat het aanbod van de kansspelen van deze 142 aanbieders in Nederland niet meer bereikbaar is.

Bij de 16 overige goksites die wel nog live zijn zal een vervolg onderzoek worden ingesteld. Mocht blijken dat deze nog niet voldoen aan de Nederlandse wetgeving voor de kansspelmarkt, dan kunnen ze rekenen op mogelijk sanctionerend optreden van de Kansspelautoriteit.

Nadat aangekondigd werd dat op 1 oktober 2021 de Nederlandse kansspelmarkt gelegaliseerd werd hebben een aantal grote aanbieders van online kansspelen hun website geblokkeerd voor spelers die zich in Nederland bevinden.

Legalisering Nederlandse kansspelmarkt succesvol
Het verdringen van illegale aanbieders van kansspelen op de Nederlandse kansspelmarkt is een van de belangrijkste redenen geweest om in Nederland kansspelen te legaliseren. Het idee hierbij is dat legale aanbieders van kansspelen een eerlijk spel kunnen garanderen en toezien op het speelgedrag van hun spelers met als doel gokverslaving op preventieve wijze aan te pakken. Zowel het aanbieden van eerlijk spel als het preventief aanpakken van gokverslaving was niet mogelijk geweest zonder een legalisering van de kansspelmarkt in Nederland.

Aangezien het overgrote deel van de illegale aanbieders van kansspelen in Nederland niet meer beschikbaar is lijkt de legalisering van de Nederlandse gokmarkt een groot succes te zijn. Er zijn in ieder geval minimaal 142 illegale goksites verdwenen in Nederland, die hebben plaats gemaakt voor meer dan 10 legale aanbieders van kansspelen. Ook lijkt de groei van het aantal legale aanbieders voorlopig nog niet te stagneren, de Kansspelautoriteit heeft nog circa 30 vergunningaanvragen in behandeling.

Cruks
Daarbij komt ook nog eens dat sinds 1 oktober 2021 al ruim 10.000 spelers zich hebben geregistreerd bij Cruks. Dat is een register dat het voor spelers mogelijk maakt om zichzelf tijdelijk de toegang tot (online) casino’s te ontzeggen. Cruks behoort tot een van de maatregelen om gokverslaving in een vroeg stadium te kunnen aanpakken.

Loket Kansspel
Ook vermeld de Kansspelautoriteit dat in 2021 alleen al 679 spelers Loket Kansspel benaderd hebben. Hiervan waren 254 gevallen problematisch gokgedrag. Bij Loket Kansspel kunnen spelers zich melden die gokproblemen ervaren om indien nodig doorverwezen te worden naar de juiste instanties.

Vincent
21/04/2022; 08:09